Ik ben voorstander van een vrij en open internet. Hier komen artikelen die daarover gaan.

Waarom LocalBox een fantastisch idee is.

Door Sh4wn op dinsdag 12 augustus 2014 19:13 - Reacties (21)
CategorieŽn: Privacy & Recht, Programming, Views: 7.624

"Wat een goed idee!" was mijn eerste reactie toen ik het niewsbericht las dat overheid zijn eigen clouddienst wil ontwikkelen. Toen ging ik de reacties lezen. Mijn god wat een negativiteit weer. "Dit is geen taak voor de overheid", "Er zijn genoeg alternatieven!", "Dit gaat sowieso mislukken". Volgens mij hebben we hier in Nederland het te goed, want nu doet de overheid eindelijk eens een goede zet, krijgen we nog steeds geklaag. Daarom deze post om jullie ervan te overtuigen dat dit wel een goed idee is.

Dit is wel een taak voor de overheid

De overheid heeft sofware nodig. De overheid moet bestanden delen tussen verschillende afdelingen. Het is dus logisch dat ze voor een cloud-storage oplossing kiezen. Als de overheid denkt dat de huidige oplossingen niet voldoen dan zal je het zelf moeten ontwikkelen.

Ik vind het dan ook raar om al die reacties te zien dat dit geen taak voor de overheid is. Het is niet alsof de overheid nog nooit software heeft laten ontwikkelen voor zichzelf. Het enige verschil is dat het deze keer open source is. En die stap, die moeten we meer aanmoedigen.

Ik ben zelf lid van de Jonge Democraten (jongerenpartij D66), en wij hebben vorig jaar de resolutie digitaal aangemomen (hoofdstuk 5). Hierin hebben wij ook het volgende speerpunt:
Het gebruik van opensourcesoftware wordt binnen de overheid al enige tijd gestimuleerd. De JD vindt dit een goede ontwikkeling. De regel dat opensourcesoftware de voorkeur geniet, dient doorgetrokken te worden naar semipublieke instellingen zoals in het onderwijs en de medische wereld. Software speciaal geschreven voor de overheid moet waar mogelijk opensource worden uitgebracht. Hieronder vallen zowel de overheidswebsites maar ook interne softwareprogramma's.
Software gemaakt voor de overheid open source maken biedt namelijk vele voordelen: de kans is groter dat er fouten worden opgelost, misschien vinden hobbyisten het leuk om handige nieuwe features er in te bouwen, en vooral software die niet alleen handig voor de overheid is, maar wellicht ook voor het bedrijfsleven of zelfs voor particulieren, is nu gewoon openbaar en hoeft het wiel minder vaak opnieuw te worden uitgevonden. Tevens is software geschreven voor de overheid gefinancieerd met publiek geld, dus eigenlijk is het alleen maar logisch dat de code dan ook beschikbaar is.

Wij zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de britse overheid, die een enorme hoeveelheid aan repositories heeft op Github.

Er zijn helemaal niet zoveel alternatieven

De overheid heeft een enorme hoeveelheid data, waar waarschijnlijk een groot deel ook zeer gevoelig kan zijn. Deze data wil je dus zeer goed beveiligen, en moet niet bij de eerste beste hack op straat liggen. Met de recente onthullingen van Edward Snowden, is het helemaal niet gek om eens goed na te denken of je uberhaupt jouw data bij een Amerikaans bedrijf wil stallen.

Ja er zijn ondertussen al verschillende self-hosted alternatieven, maar het is zeker niet gek om te denken dat de meeste niet voldoen aan de eisen die de overheid heeft opgesteld. Ik heb natuurlijk niet heel veel inzicht in het proces, maar als ik zelf een pakket aan eisen zou moeten opstellen zou dat het volgende zijn:

- Schaalbaar. De overheid heeft veel mensen in dienst, en heeft zeer veel data.
- Uitgebreid permissie-systeem. De overheid heeft veel verschillende afdelingen en niveau's, en niet elk bestand hoeft voor iedereen toegankelijk te zijn.
- Cryptografie. De overheid heeft een boel gevoelige data. Je wil niet dat de eerste beste afluisteraar de data kan snoopen, of dat bij een hack alle bestanden op straat liggen.
- Gebruiksvriendelijk: niet iedereen is bij de overheid even technisch (understatement), dus het moet ook makkelijk in gebruik zijn.

Ik denk niet dat veel huidige oplossingen voldoen aan zulke eisen.

Dit project gaat wel lukken

De overheid heeft zeker geen goed trackrecord wat betreft ict-projecten. Maar ik denk dat het deze keer wel gaat lukken, en daar is eigenlijk 1 simpele rede voor: Brenno de Winter. Brenno is namelijk veel te vinden in verschillende hackerspaces in Nederland, bijvoorbeeld Hack42 en RevSpace. Daar zitten mensen met heel veel kennis over security en cryptografie. Daarnaast is Brenno zelf ook software ontwikkelaar geweest, en heeft dus genoeg ervaring.

Verder is Brenno natuurlijk vrij bekend om zijn kritische uitspraken over verschillende ict-projecten van de overheid. Nu hij er een keer bij betrokken is wil hij denk ik maar al te graag laten zien hoe het wel moet.

Dus ja, LocalBox is een top idee, en ik kan niet wachten om het zelf te gebruiken, en wellicht mee te helpen aan een Linux client. Meer opensource-software bij de overheid graag!