Blogposts over het vullen van het wereld wijde web komen in deze categorie.

Nieuwe website en admin panels

Door Sh4wn op maandag 2 juli 2012 16:14 - Reacties (10)
CategorieŽn: Programming, Webdevelopment, Views: 5.468

De activiteit hier is nooit echt hoog geweest, maar toch even een melding, deze blog is ondertussen al een tijdje voortgezet in het engels op mijn nieuwe website http://return1.net.

Om deze post toch nog een beetje informatief te houden, zal ik een beetje in gaan op de techniek achter de website.

Hoewel ik in een andere blogpost niet bijzonder positief ben over Django, zijn er toch een aantal stappen gemaakt in de laatste versies van Django. Zo kan je met de class-based generic views net dat kleine aanpassinkje toepassen op een generic view die jij nodig had, en hoef je niet direct een hele custom view te schrijven.

Vooral deze feature heeft mij toch weer naar Django toegetrokken, en dit heb ik dan ook uiteindelijk gebruikt voor de website.

Nu ik de website al redelijk af heb (in Django 1.4), vind ik de ORM nog steeds een draak, de template engine zeer beperkt als je het vegelijkt met Jinja2, en de debugging responses zijn nog steeds slecht (maar dit wordt aangepakt in Django 1.5). Toch wegen deze mindere kanten niet op tegen de ontzettend fijne automatische admin panel van Django.

Het meest saaie werk van een website is naar mijn mening toch altijd het administratiepaneel, al die fucking formulieren die verzonden moeten worden, al die simpele lijstjes met objecten, het liefst ook nog met filters, daar wordt je nou echt moe van. Dan is zo'n automatische admin toch wel een uitkomst, al is die soms wat beperkt als je wat meer ingewikkelde operaties wil uitvoeren.

Die admin is dus toch wel iets om terug naar Django terug te keren. Natuurlijk is een weblog geen hele ingewikkelde site, en ben ik waarschijnlijk dit keer in mindere mate tegen de beperkingen van Django aangelopen dan vorige keer, maar ik vond het ontwikkelen van mijn nieuwe website een redelijk prettig proces.

Voor de rest: Ik vind HTML5 en CSS3 wel leuk. :) Toch fijn om iets meer semantische HTML tags te hebben, en met CSS is tegenwoordig een heleboel meer mogelijk qua effecten. Een korte fade-in/out geeft toch net een betere ervaring dan zonder.

Korte samenvatting van de techniek achter de website:
- Cherokee webserver + uWSGI
- uWSGI roept Django app aan
- PostgreSQL als database

En nu nog een vraag aan jullie, hoe zorgen jullie simpel en makkelijk voor een fijn administratie paneel? Hebben jullie nog truukjes om niet zwaar gedemotiveerd te raken als je bezig bent met zo'n ding?

Pylons > Django

Door Sh4wn op maandag 11 oktober 2010 17:32 - Reacties (10)
CategorieŽn: Programming, Webdevelopment, Views: 6.223

Ik heb een tijdje geleden PHP afgezworen voor mijn eigen websites. Ik programmeerde toen al een tijdje Python, en vond Python een dermate betere taal, dat ik dacht, het is vast mogelijk om ook daar websites mee te maken. Zo gezegd, zo gedaan.

Ik ben nu al een aantal websites draaien op Django, maar ben een paar maanden terug toch overgestapt naar Pylons voor mijn toekomstige websites (en heb er alweer behoorlijk wat in ontwikkeling). In deze blogpost vertel ik waarom ik Pylons een stuk beter vind dan Django.

Lees verder »