Nieuwe website en admin panels

Door Sh4wn op maandag 2 juli 2012 16:14 - Reacties (10)
CategorieŽn: Programming, Webdevelopment, Views: 5.468

De activiteit hier is nooit echt hoog geweest, maar toch even een melding, deze blog is ondertussen al een tijdje voortgezet in het engels op mijn nieuwe website http://return1.net.

Om deze post toch nog een beetje informatief te houden, zal ik een beetje in gaan op de techniek achter de website.

Hoewel ik in een andere blogpost niet bijzonder positief ben over Django, zijn er toch een aantal stappen gemaakt in de laatste versies van Django. Zo kan je met de class-based generic views net dat kleine aanpassinkje toepassen op een generic view die jij nodig had, en hoef je niet direct een hele custom view te schrijven.

Vooral deze feature heeft mij toch weer naar Django toegetrokken, en dit heb ik dan ook uiteindelijk gebruikt voor de website.

Nu ik de website al redelijk af heb (in Django 1.4), vind ik de ORM nog steeds een draak, de template engine zeer beperkt als je het vegelijkt met Jinja2, en de debugging responses zijn nog steeds slecht (maar dit wordt aangepakt in Django 1.5). Toch wegen deze mindere kanten niet op tegen de ontzettend fijne automatische admin panel van Django.

Het meest saaie werk van een website is naar mijn mening toch altijd het administratiepaneel, al die fucking formulieren die verzonden moeten worden, al die simpele lijstjes met objecten, het liefst ook nog met filters, daar wordt je nou echt moe van. Dan is zo'n automatische admin toch wel een uitkomst, al is die soms wat beperkt als je wat meer ingewikkelde operaties wil uitvoeren.

Die admin is dus toch wel iets om terug naar Django terug te keren. Natuurlijk is een weblog geen hele ingewikkelde site, en ben ik waarschijnlijk dit keer in mindere mate tegen de beperkingen van Django aangelopen dan vorige keer, maar ik vond het ontwikkelen van mijn nieuwe website een redelijk prettig proces.

Voor de rest: Ik vind HTML5 en CSS3 wel leuk. :) Toch fijn om iets meer semantische HTML tags te hebben, en met CSS is tegenwoordig een heleboel meer mogelijk qua effecten. Een korte fade-in/out geeft toch net een betere ervaring dan zonder.

Korte samenvatting van de techniek achter de website:
- Cherokee webserver + uWSGI
- uWSGI roept Django app aan
- PostgreSQL als database

En nu nog een vraag aan jullie, hoe zorgen jullie simpel en makkelijk voor een fijn administratie paneel? Hebben jullie nog truukjes om niet zwaar gedemotiveerd te raken als je bezig bent met zo'n ding?

Volgende: Waarom LocalBox een fantastisch idee is. 08-'14 Waarom LocalBox een fantastisch idee is.
Volgende: Halverwege Google Summer of Code 07-'11 Halverwege Google Summer of Code

Reacties


Door Tweakers user Jogai, maandag 2 juli 2012 16:26

Voor een website zou ik altijd zoeken naar een bestaand CMS. Als je echt specifieke functionaliteit nodig hebt kun je vaak ook nog een plugin ontwikkelen.

Door Tweakers user himlims_, maandag 2 juli 2012 16:45

vind 'm wel nice kijken, mooie cleane interface

Door Tweakers user HyperBart, dinsdag 3 juli 2012 09:12

als je van home naar een andere subpagina gaat (projects bv), dan verspringt er wat bij mij...

Door Tweakers user JelteV, dinsdag 3 juli 2012 09:31

Jogai schreef op maandag 02 juli 2012 @ 16:26:
Voor een website zou ik altijd zoeken naar een bestaand CMS. Als je echt specifieke functionaliteit nodig hebt kun je vaak ook nog een plugin ontwikkelen.
Waarom?
Dan zou je nooit meer innoveren. Misschien maakt hij nu wel het meest fantastische CMS systeem ooit.
Ik denk dat als je snel en relatief eenvoudig een site wil opzetten een bestaand CMS systeem handig is. Maar als je doelstelling is om technieken uit te proberen dan is het maken van een eigen CMS natuurlijk een leuk begin.

Door Tweakers user Sh4wn, dinsdag 3 juli 2012 10:06

@Hyperbart, komt waarschijnlijk omdat je op de ene pagina wel een scrollbar hebt, en op de andere niet.

Ik moet zeggen dat ik mij nooit echt heel erg heb verdiept in Python/django based cms systemen, misschien toch eens kijken.

Door Tweakers user Jogai, dinsdag 3 juli 2012 10:47

Het probleem met de scrollbars ben ik ook wel eens tegengekomen. Heeft iemand daar een leuke truc voor? Ik heb maar aan de klant uitgelegd dat dit beter voor de gebruikers is omdat dan duidelijk is dat gescrolld moet worden....

@JelteV:
Natuurlijk is het goed om een CMS te maken als die sommige dingen slimmer kan dan de concurrentie. Anders zou ik ook niets te kiezen hebben. Bij deze blog mistte ik de doelstelling alleen een beetje, en de site is functioneel redelijk standaard.
Ik heb zelf ook wel een CMS gemaakt, maar uiteindelijk kon ik met een standaard CMS meer bieden aan mijn klanten en had ik er minder werk aan, dus heb ik het overboord gezet.

Door Tweakers user mindcrash, dinsdag 3 juli 2012 11:02

Django heeft ook z'n goede kanten, maar zelf prefereer ik toch een framework zoals Flask

Door Tweakers user truegrit, dinsdag 3 juli 2012 11:47

De makkelijkste oplossing voor die scrollbars is een overflow-y: auto op de body, maar dan zie je altijd die lelijke scrollbars ook als je ze niet nodig hebt.

Motivatie om admin panel te maken: geld

Door Tweakers user Sh4wn, dinsdag 3 juli 2012 16:18

Ik kom nu dit Django based CMS tegen: http://mezzanine.jupo.org/

Ziet er bijzonder mooi uit, ik denk dat ik dat binnenkort ga gebruiken.


Reageren is niet meer mogelijk