Waarom LocalBox een fantastisch idee is.

Door Sh4wn op dinsdag 12 augustus 2014 19:13 - Reacties (21)
Categorieën: Privacy & Recht, Programming, Views: 7.929

"Wat een goed idee!" was mijn eerste reactie toen ik het niewsbericht las dat overheid zijn eigen clouddienst wil ontwikkelen. Toen ging ik de reacties lezen. Mijn god wat een negativiteit weer. "Dit is geen taak voor de overheid", "Er zijn genoeg alternatieven!", "Dit gaat sowieso mislukken". Volgens mij hebben we hier in Nederland het te goed, want nu doet de overheid eindelijk eens een goede zet, krijgen we nog steeds geklaag. Daarom deze post om jullie ervan te overtuigen dat dit wel een goed idee is.

Dit is wel een taak voor de overheid

De overheid heeft sofware nodig. De overheid moet bestanden delen tussen verschillende afdelingen. Het is dus logisch dat ze voor een cloud-storage oplossing kiezen. Als de overheid denkt dat de huidige oplossingen niet voldoen dan zal je het zelf moeten ontwikkelen.

Ik vind het dan ook raar om al die reacties te zien dat dit geen taak voor de overheid is. Het is niet alsof de overheid nog nooit software heeft laten ontwikkelen voor zichzelf. Het enige verschil is dat het deze keer open source is. En die stap, die moeten we meer aanmoedigen.

Ik ben zelf lid van de Jonge Democraten (jongerenpartij D66), en wij hebben vorig jaar de resolutie digitaal aangemomen (hoofdstuk 5). Hierin hebben wij ook het volgende speerpunt:
Het gebruik van opensourcesoftware wordt binnen de overheid al enige tijd gestimuleerd. De JD vindt dit een goede ontwikkeling. De regel dat opensourcesoftware de voorkeur geniet, dient doorgetrokken te worden naar semipublieke instellingen zoals in het onderwijs en de medische wereld. Software speciaal geschreven voor de overheid moet waar mogelijk opensource worden uitgebracht. Hieronder vallen zowel de overheidswebsites maar ook interne softwareprogramma's.
Software gemaakt voor de overheid open source maken biedt namelijk vele voordelen: de kans is groter dat er fouten worden opgelost, misschien vinden hobbyisten het leuk om handige nieuwe features er in te bouwen, en vooral software die niet alleen handig voor de overheid is, maar wellicht ook voor het bedrijfsleven of zelfs voor particulieren, is nu gewoon openbaar en hoeft het wiel minder vaak opnieuw te worden uitgevonden. Tevens is software geschreven voor de overheid gefinancieerd met publiek geld, dus eigenlijk is het alleen maar logisch dat de code dan ook beschikbaar is.

Wij zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de britse overheid, die een enorme hoeveelheid aan repositories heeft op Github.

Er zijn helemaal niet zoveel alternatieven

De overheid heeft een enorme hoeveelheid data, waar waarschijnlijk een groot deel ook zeer gevoelig kan zijn. Deze data wil je dus zeer goed beveiligen, en moet niet bij de eerste beste hack op straat liggen. Met de recente onthullingen van Edward Snowden, is het helemaal niet gek om eens goed na te denken of je uberhaupt jouw data bij een Amerikaans bedrijf wil stallen.

Ja er zijn ondertussen al verschillende self-hosted alternatieven, maar het is zeker niet gek om te denken dat de meeste niet voldoen aan de eisen die de overheid heeft opgesteld. Ik heb natuurlijk niet heel veel inzicht in het proces, maar als ik zelf een pakket aan eisen zou moeten opstellen zou dat het volgende zijn:

- Schaalbaar. De overheid heeft veel mensen in dienst, en heeft zeer veel data.
- Uitgebreid permissie-systeem. De overheid heeft veel verschillende afdelingen en niveau's, en niet elk bestand hoeft voor iedereen toegankelijk te zijn.
- Cryptografie. De overheid heeft een boel gevoelige data. Je wil niet dat de eerste beste afluisteraar de data kan snoopen, of dat bij een hack alle bestanden op straat liggen.
- Gebruiksvriendelijk: niet iedereen is bij de overheid even technisch (understatement), dus het moet ook makkelijk in gebruik zijn.

Ik denk niet dat veel huidige oplossingen voldoen aan zulke eisen.

Dit project gaat wel lukken

De overheid heeft zeker geen goed trackrecord wat betreft ict-projecten. Maar ik denk dat het deze keer wel gaat lukken, en daar is eigenlijk 1 simpele rede voor: Brenno de Winter. Brenno is namelijk veel te vinden in verschillende hackerspaces in Nederland, bijvoorbeeld Hack42 en RevSpace. Daar zitten mensen met heel veel kennis over security en cryptografie. Daarnaast is Brenno zelf ook software ontwikkelaar geweest, en heeft dus genoeg ervaring.

Verder is Brenno natuurlijk vrij bekend om zijn kritische uitspraken over verschillende ict-projecten van de overheid. Nu hij er een keer bij betrokken is wil hij denk ik maar al te graag laten zien hoe het wel moet.

Dus ja, LocalBox is een top idee, en ik kan niet wachten om het zelf te gebruiken, en wellicht mee te helpen aan een Linux client. Meer opensource-software bij de overheid graag!

Nieuwe website en admin panels

Door Sh4wn op maandag 2 juli 2012 16:14 - Reacties (10)
Categorieën: Programming, Webdevelopment, Views: 5.699

De activiteit hier is nooit echt hoog geweest, maar toch even een melding, deze blog is ondertussen al een tijdje voortgezet in het engels op mijn nieuwe website http://return1.net.

Om deze post toch nog een beetje informatief te houden, zal ik een beetje in gaan op de techniek achter de website.

Hoewel ik in een andere blogpost niet bijzonder positief ben over Django, zijn er toch een aantal stappen gemaakt in de laatste versies van Django. Zo kan je met de class-based generic views net dat kleine aanpassinkje toepassen op een generic view die jij nodig had, en hoef je niet direct een hele custom view te schrijven.

Vooral deze feature heeft mij toch weer naar Django toegetrokken, en dit heb ik dan ook uiteindelijk gebruikt voor de website.

Nu ik de website al redelijk af heb (in Django 1.4), vind ik de ORM nog steeds een draak, de template engine zeer beperkt als je het vegelijkt met Jinja2, en de debugging responses zijn nog steeds slecht (maar dit wordt aangepakt in Django 1.5). Toch wegen deze mindere kanten niet op tegen de ontzettend fijne automatische admin panel van Django.

Het meest saaie werk van een website is naar mijn mening toch altijd het administratiepaneel, al die fucking formulieren die verzonden moeten worden, al die simpele lijstjes met objecten, het liefst ook nog met filters, daar wordt je nou echt moe van. Dan is zo'n automatische admin toch wel een uitkomst, al is die soms wat beperkt als je wat meer ingewikkelde operaties wil uitvoeren.

Die admin is dus toch wel iets om terug naar Django terug te keren. Natuurlijk is een weblog geen hele ingewikkelde site, en ben ik waarschijnlijk dit keer in mindere mate tegen de beperkingen van Django aangelopen dan vorige keer, maar ik vond het ontwikkelen van mijn nieuwe website een redelijk prettig proces.

Voor de rest: Ik vind HTML5 en CSS3 wel leuk. :) Toch fijn om iets meer semantische HTML tags te hebben, en met CSS is tegenwoordig een heleboel meer mogelijk qua effecten. Een korte fade-in/out geeft toch net een betere ervaring dan zonder.

Korte samenvatting van de techniek achter de website:
- Cherokee webserver + uWSGI
- uWSGI roept Django app aan
- PostgreSQL als database

En nu nog een vraag aan jullie, hoe zorgen jullie simpel en makkelijk voor een fijn administratie paneel? Hebben jullie nog truukjes om niet zwaar gedemotiveerd te raken als je bezig bent met zo'n ding?

Halverwege Google Summer of Code

Door Sh4wn op maandag 18 juli 2011 21:40 - Reacties (6)
Categorieën: Elektronica, Linux, Programming, Views: 5.346

Het lijkt alweer een tijdje geleden dat ik een mailtje in mijn inbox zag waarin stond dat ik mee mocht doen met de Google Summer of Code, en nu zijn we alweer halverwege. In deze blog een verslag van de eerste helft :)

Lees verder »

Pylons > Django

Door Sh4wn op maandag 11 oktober 2010 17:32 - Reacties (10)
Categorieën: Programming, Webdevelopment, Views: 6.559

Ik heb een tijdje geleden PHP afgezworen voor mijn eigen websites. Ik programmeerde toen al een tijdje Python, en vond Python een dermate betere taal, dat ik dacht, het is vast mogelijk om ook daar websites mee te maken. Zo gezegd, zo gedaan.

Ik ben nu al een aantal websites draaien op Django, maar ben een paar maanden terug toch overgestapt naar Pylons voor mijn toekomstige websites (en heb er alweer behoorlijk wat in ontwikkeling). In deze blogpost vertel ik waarom ik Pylons een stuk beter vind dan Django.

Lees verder »